10 неща, които умните хора не правят


Какво ви минава през главата, когато чуете да наричат някого умен? Сигурно си мислите за интелигентност, образованост, ерудиция. Да бъдеш умен обаче е нещо много повече.

Истински умните хора са пълни със съчувствие, творчески, смирени и благодарни личности. Те гледат на себе си като на късче от един по-голям свят. И знаят, че са способни на велики дела.

Умни хора са онези, които не правят следните неща:Не позволяват на миналите грешки да пречат на настоящето

Умните хора знаят, че без поражения няма победи. Твърде много от нас позволяват на събития от миналото да оформят настоящето. Така често не успяваме да постигнем целите и мечтите си. Умните хора обаче са наясно, че стореното е сторено и гледат на грешките като на уроци, които им помагат да станат по-добри.


Не се съсредоточават върху лошото

Умните хора знаят, че имат власт над собствените си мисли. И ги фокусират върху позитивното. Те искрено вярват, че мислите са нещо реално и материално. Знаят, че животът е по-лесен и приятен, когато използват уменията си да мечтаят, да се изненадват, да творят, да строят, да променят и да обичат.


Не бягат от проблемите

Всички имат и ще имат проблеми. В работата, с парите, в личния живот, със здравето и т.н. Умните хора обаче посрещат тези проблеми очи в очи. Те търсят творчески способ за разрешаването им. И когато се спънат, стават и продължават да вървят. Противопоставят се на страховете си мъжествено. И умеят да разглеждат всеки проблем като шанс за промяна към нещо по-добро.


Не се тревожат за мнението на другите

Умните хора не позволяват на негативното мнение на околните (или дори на самия страх, че такова може да се появи) да ги спира да живеят, да бъдат щастливи и да успяват. Светът е пълен с циници, скептици и хора, които обичат да мразят. Умните обаче ги оттласкват настрана. Вместо това се обкръжават с други умни хора, които споделят ценностите и страстите им. Не забравяйте тази мъдра мисъл: „Ако сте най-умният човек в стаята, значи сте в погрешната стая!“.Не губят време

Умните хора не пилеят времето си. Те си създават продуктивни навици, които им помагат да работят не по-здраво, а по-интелигентно. Те не губят време за безсмислени задачи. Знаят, че постоянният труд вреди на мозъка и от време на време му позволяват да почива пълноценно.


Не очакват незабавно удовлетворение

Умните хора разбират, че хубавите неща отиват при онези, които умеят да чакат. Живеем в общество на мигновеното удовлетворение. С други думи очакваме, че всичко ще се случва бързо и лесно. Умните обаче не забравят, че съществува нещо по-голямо и по-важно от това да получиш лъскава награда на сребърен поднос. Това нещо е радостта и удовлетворението, което получаваме, когато създаваме на този свят нещо, което е важно за нас.


Не се фокусират върху онова, което не могат да контролират

Ежедневно се сблъскваме с неща, върху които нямаме контрол. Задръствания, грубияни, глобални политически промени и т.н. Умните хора приемат всичко това спокойно и се съсредоточават върху нещата, които могат да контролират. Знаят, че спокойствието на ума е в основата на мъдростта. И извличат максимума от този дар.


Не губят времето си с хора, които им пречат

Умните хора се обкръжават с други умни хора. Отделят време за семейството, приятелите и познатите си, които споделят ценностите и разбиранията им за живота. Осъзнават, че трябва да прекарват колкото се може по-малко време с негативни личности. Вместо това инвестират вниманието си в позитивните, интелектуални и радостни хора.


Не са високомерни

Никога няма да чуете от умен човек, че самият той е умен. Истински умните хора са скромни. И се гордеят с това. Не се хвалят с успехите и наградите си. Оставят ги сами да говорят за себе си.


Не забравят да благодарят

Винаги благодарете. Това е най-важното нещо, което може да правите всеки ден. Защото умните хора знаят, че светът не се върти около тях. Те вярват в силата на доброто и знаят, че простата безкористна постъпка – дори да е само усмивка към непознат на улицата – може да промени към по-добро както нечий чужд живот, така и собствения им.


Източник: obekti.bg
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Болезнени, но полезни истини за живота от Бил Гейт

Филантропът-милиардер - това е най-краткото, но и най-популярното определение за Бил Гейтс. Забележете, "филантропът" е преди "милиардер",...
прочети »
 

11-те забравени закона

Законът за Привличането е древен закон, познат на малцина. Когато филмът "Тайната" се появи на бял свят, го разкри пред света, но след това...
прочети »
 

12 съвета, които всеки възрастен човек ще ви даде

"Когато баба ми Зелда почина преди няколко години на 90-годишна възраст, ми остави кутия с вещи от къщата ѝ, които знаеше, че съм обичал...
прочети »
 

Писмо до моята неродена дъщеря

Пиша ти това вместо „здравей”, защото колкото и да признавам твоя избор да заминеш на едно по-добро място, дълбоко в майчиното ми сърце...
прочети »
 

20 неща, които 20-годишните трябва да знаят

Американският писател и бизнес коуч Джулиан Смит е автор на тези практични съвети, адресирани към младите хора за това как най-добре да се...
прочети »
 

Мъдрият просяк - Индийска народна приказка

Живял някога в едно село беден човек, който всеки ден неуморно обикалял околните села да проси милостиня. Така след време събрал много...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Мъдри думи
Прости ми
Мечтите
Следвай мечтите си
Ние притежаваме силата!
Същността на успеха
Да простиш
Любовта
Докосни сърцето ми
Интервю с Бог
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
История за любовта
Бъди най-доброто, което можеш
Даването е най-добрата комуникация
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Истината за неуспеха
Бъди благословен
Най-великата реч
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Прости тайни за щастлив живот
Започни от днес
Ти си...
Житейски уроци
Да постигнеш мир
Търсене в Mislite.eu и Интернет »