Притча за сина на ковача


Един млад човек отишъл да търси работа на важна позиция в голяма печатарска компания. Той преминал първото интервю и му предстоял разговор с директора за последното интервю. Виждайки неговата автобиография пълна с отлични оценки, директорът го питал:


-Получавали ли сте стипендия в училище?


Момчето отговорило:


– Не


-Баща ви ли плащаше обучението ви?


- Да.


-Къде работи вашият баща?


-Баща ми е ковач – със смущение признало момчето. Срамувало се, че родителите му не са начетени и фини хора.


Директорът поискал от младия мъж да покаже ръцете си. Неговите ръце бяха меки и перфектни.


-Помагали ли сте някога на родителите си в работата им?


-Никога, родителите ми винаги искаха да се уча и да чета повече книги.


Освен това той може да направи работата по-добре от мен.


Директорът казал:


- Имам една молба: когато отидете у дома днес, измийте ръцете на баща си и след това е върнете при мен утре сутрин.


Младият човек усетил, че шансът да получи работата е висок.


Когато се върнал в дома си, попитал баща си, дали ще му позволи да му измие ръцете. Баща му се почувствал странно щастлив, но със смесени чувства и показал ръцете си на сина си. Младият мъж ги измил малко по малко. Това бил първият път, когато забелязал, че ръцете на баща му са набръчкани и целите в белези. Някои наранявания били толкова болезнени, че кожата му потръпвала от допира.


Това бил първият път, когато младият човек осъзнал какво значи за тези две ръце да работят всеки ден, за да платят за неговото обучение. Синините по ръцете били цената, която баща му всеки ден трябвало да плаща за неговото образование, училище и бъдещето му.


След като измил ръцете на баща си, младият мъж останал смълчан и започнал да подрежда и чисти работилницата. Тази нощ, баща и син разговаряли толкова дълго време. Следващата сутрин, младият мъж отишъл в кабинета на директора.


Директорът забелязал сълзи в очите му, когато той го попитал:


– Може ли да ми кажете какво направихте и какво научихте вчера у дома?


Момчето отговорило:


– Аз измих ръцете на баща ми и когато свърших останах и почистих работилницата. Сега зная какво е да оценя и призная, че без родителите ми, аз не бих бил този, който съм днес. Сега осъзнавам колко труд и усилия съм коствал на баща ми. Научих се, че трябва да оценява значението и стойността на помощта, като помагам на семейството си.


Директорът казал:


- Това е, което търся в моите хора. Искам да наема някой, който може да оценява помощта на другите, човек, който знае стойността да помагаш на друг човек, който не поставя парите като единствената му цел в живота.
Тази притча разкрива много от греховете на нас, съвременните родители. В желанието си да дадем всичко на децата си, ние често понасяме лишения, болки и саможертва. Така вместо да изградим силни и здрави наследници, ние отглеждаме глезльовци, за които здравата работата е срам.


Помислете си за тази притча, когато се втурнете да оправяте стаята на децата или пък да отсервирате чиниите им след вечеря. Дали те растат достойни и благодарни хора или са готови да омаловажат вашата роля в успеха си?

 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Прощално писмо

Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес се е оттеглил от публичния живот по здравословни причини - рак на лимфните възли. Писателя изпратил на приятелите си...
прочети »
 

10 урока за успех, които трябва да научите до 40-годишна възраст

Животът е едно щуро приключение, но с годините идва опитът, а с опита идва и мъдростта. Всеки намира своите уроци по пътя, но има 10...
прочети »
 

Започни от себе си

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ в Криптата на Уестминстърското...
прочети »
 

Въпреки това

Майка Тереза
Хората са неразумни, нелогични и егоистични, въпреки това, обичай ги. Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни...
прочети »
 

И така, мила моя, когато остарееш…

Не поучавай никога никого. Дори ако си сигурна, че си права. Спомни си как това те е дразнело по твое време. И следвала ли...
прочети »
 

Трите врати на мъдростта

Един цар имал един единствен син – смел, сръчен и умен. Когато младият принц завършил учението си, баща му го пратил при един стар мъдрец...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Любовта
Интервю с Бог
Придържай се към...
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Ние притежаваме силата!
Не умирай бавно
История за любовта
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Житейски уроци
Прости ми
Докосни сърцето ми
Да постигнеш мир
Да простиш
Твърде често
Прости тайни за щастлив живот
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Мечтите
Истината за неуспеха
Никога
Следвай мечтите си
Тайната на успеха
Въпреки това...
Мъдри думи
Започни от днес
Търсене в Mislite.eu и Интернет »