10 урока за живота от Айнщайн

Автор: Алберт Айнщайн


1. Следвайте любопитството си!

„Нямам специален талант. Просто съм страшно любопитен.”


Какво възбужда любопитството ти? Аз съм любопитен, какво кара един човек да успее, докато друг човек се проваля; затова отделих години изучавайки успеха. Към какво си най-много любопитен? Преследването и задоволяването на любопитството ти е тайната към твоя успех.


2. Упоритостта е безценна!

„Не че съм толкова умен, просто отделям повече време на проблемите.”


Чрез постоянство костенурката достига финала. Готов ли си да упорстваш докато стигнеш мястото, на което искаш да бъдеш? Казват, че цялата стойност на пощенската марка се заключва в способността й да остава залепена за нещо докато то стигне там, където трябва. Бъди като пощенска марка, довърши надбягването, което си започнал!


3. Концентрирай се върху настоящето!

„Всеки мъж, които може да шофира безопасно докато целува красиво момиче прост не отдава на целувката вниманието, което тя заслужава.”


Баща ми винаги казваше – не можеш да яздиш два коня едновременно. Бих искал да кажа, можеш да направиш всяко нещо, но не всичко. Научи се да бъдеш в настоящето – тук, където си; давай всичко от себе си в нещото, което правиш в момента.


Насоченото действие е сила, това прави разликата между успех и провал.


4. Въображението е могъщо!

„Въображението е всичко. То е предварително представление на нещата, които ще ти се случат в живота. Въображението е по-важно от знанието.”


Използваш ли въображението си всеки ден? Айнщайн е казал, „въображението е по-важно от знанието!” Твоето въображение предварително изгражда бъдещето ти. Айнщайн дори продължава, „Истинският знак на интелигентността не е знанието, а въображението.” Упражняваш ли „мускулите на въображението си” ежедневно, не позволявай нещо толкова мощно, колкото въображението да лежи безучастно.


5. Прави грешки!

„Човек, който никога не е допускал грешки, никога не е опитвал нищо ново.”


Не се страхувай да сгрешиш. Грешката не е провал. Грешките могат да те направят по-добър, по-умен и по-бърз, ако ги използваш по най-добрия начин. Открий силата да допускаш грешки. Казвал съм го и преди, и ще го кажа отново, ако искаш да успееш, утрои количеството на грешките, които допускаш.


6. Живей на момента!

„Никога не мисля за бъдещето – то идва достатъчно бързо.”


Единственият начин правилно да нагласиш бъдещето си е да присъстваш колкото се може повече в „настоящето”.


„Днес” не можеш да промениш вчера или утре, затова от крайна важност е да посветиш всичките си усилия на „точно този момент”. Това е единственото време, което има значение, това е единственото време, което съществува.


7. Създавай ценност!

„Стреми се не да бъдеш успешен, а по-скоро да бъдеш ценен.”


Не губи времето си, опитвайки се да бъдеш преуспял, използвай времето си да създаваш ценност. Ако си ценен, тогава ще привлечеш успеха.


Открий талантите и дарбите, които притежаваш, научи се как да ги използваш по начин, който в най-голяма степен помага на другите.


Работи да бъдеш ценен и успеха ще те настигне.


8. Не очаквай различни резултати!

„Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.”


Не може да продължаваш да правиш едно и също нещо всеки ден и да очакваш да се случи нещо различно. С други думи, не можеш да репетираш едно и също движение по един и същи начин и да очакваш да изглежда различно. За да промениш живота си, ти трябва да се промениш, до такава степен, че да промениш действията си и начина си на мислене, до толкова, че живота ти да се промени.


9. Знанието идва с опита!

„Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опита.”


Знанието идва от опита. Може да обсъждаш една задача, но това ще ти даде само философско разбиране за нея; трябва лично да извършиш задачата за да я „познаваш”. Какъв е урока? Трупай опит! Не губи времето си да се криеш зад теоретична информация, излез и го направи, по този начин ще се сдобиеш с безценно познание.


10. Научи правилата и тогава играй по-добре!

„Трябва да научиш правилата на играта. И чак тогава да играеш по-добре от всеки друг.”


Казано по-простичко, има две неща, които трябва да направиш. Първото нещо, което трябва да направиш е да изучиш правилата на играта, която играеш. Не звучи вълнуващо, но е жизнено важно. Второ, трябва да се посветиш на това да играеш играта по-добре от всеки друг. Ако можеш да направиш тези две неща, успехът ще е твой!


Източник: www.dumblittleman.com, превод: www.konstantinbg.com
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

10-те правила за щастлив живот на британската дизайнерка Вивиан Уестууд

1. Искай невъзможното. Винаги! "Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не...
прочети »
 

Изродчето - история за любов

Всички в нашия квартал знаеха колко уродливо беше Изродчето. Нашето местно коте. Изродчето обичаше три неща на този свят: борбата за...
прочети »
 

7 вътрешни нагласи, които ни правят привлекателни

Истински силното излъчване се дължи на много повече от физически форми, стил, гардероб, подход в общуването и видимо за очите. Имаме...
прочети »
 

Мъдростта на един тибетски монах

1. Харесва ти – кажи. 2. Не ти харесва – кажи. 3. Някой ти липсва – обади му се. 4. Не...
прочети »
 

Днес е прекрасен ден

Сляпо момче седеше на стъпалата пред една сграда с шапка до краката си. То държеше табела с надпис: "Аз съм сляп. Моля...
прочети »
 

Любов, приятелство, доверие

Имало едно време трима верни и неразделни другари. Казвали се Любов, Приятелство и Доверие... Когато били тримата заедно, всичко било...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Прости тайни за щастлив живот
Никога
Мечтите
Придържай се към...
Ние притежаваме силата!
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Същността на успеха
Тайната на успеха
Не умирай бавно
Да постигнеш мир
Докосни сърцето ми
Бъди най-доброто, което можеш
Най-великата реч
Даването е най-добрата комуникация
Житейски уроци
Твърде често
Любовта
История за любовта
Ти си...
Да простиш
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Бъди благословен
Започни от днес
Търсене в Mislite.eu и Интернет »