20 неща, които 20-годишните трябва да знаят


Американският писател и бизнес коуч Джулиан Смит е автор на тези практични съвети, адресирани към младите хора за това как най-добре да се ориентират в сложния и объркан съвременен свят, ако искат да вървят успешно напред.

1. Светът се опитва да те остави глупав. Като се започне от банковите плащания и проценти и се свърши с децата-чудо, трябва да знаете, че от необразованите хора е по-лесно да се измъкнат пари. Освен това те се управляват и манипулират по-лесно. Образовайте се колкото се може повече, за да станете богати, независими и щастливи.

2. Не вярвай сляпо в образователните институции. Докато те готвят учебните си планове, системата остарява, а понякога става и напълно несвързана с реалността. По-добре е да се учите и да печелите уважението на хората, като ръководите, а не като следвате.

3. Чети колкото се може повече. Усвойте техниката за бързо четене с високо ниво на запомняне. Напълно е възможно да прочитате по една книга за седмица.

4. Старай се постоянно да общуваш. Превърнете се в майстор на общуването. Учете се да намирате у човека онова, което ви харесва в него, а след това се обръщайте към тази му страна.

5. Не губи времето си в скромност. Скромността е вярата, че емоциите ви могат да станат съдии в процеса ви на вземане на решения. Вярно е точно обратното.

6. Ако нещо те изненада неприятно, докато общуваш с някого, най-вероятно ще си спестиш много тревоги, ако прекъснеш този контакт.

7. Максимално често общувай с по-възрастни от теб хора. Стойността на общуването с по-възрастните е в това, че системата за вземане на решения на връстниците ви едва ли ще ви бъде от голяма полза. По-големите знаят всичко, което вие ще научите по-късно – затова си струва да ги попитате.

8. Търси по-добри от самия теб хора. По-добри в нещата, които са ви интересни. Прекарвайте много време с тях. Това е важно само по себе си, но от значение е и това, което следва – да не се опитвате да бъдете среден човек, пасващ удобно в групата си, а да се постараете да станете по-добри. Правете интересни неща, бъдете честолюбиви, отзивчиви, възприемчиви.

9. С времето ще ставаш все по-консервативен. Това просто е факт. Хората около вас образуват нещо като мехур, който поддържа статуквото. Точно затова най-шантавите идеи трябва да се реализират незабавно. По-късно ще ви хване страх. Повярвайте ми.

10. Максимално съкрати разходите си. Това ще ви позволи да натрупате запас за осъществяването на онази същата щура идея, за която споменах преди малко.

11. Вместо да търсиш висок обществен статут чрез материалното (то дават само временен бонус), повишавай го чрез опита си. С други думи, пътуването до Париж е по-добър избор от новия шкаф. Проучвания показват, че когато избираме преживяването пред вещта, сме по-доволни и щастливи от живота.

12. Ако живееш в нужда, реши паричните си проблеми. Използвайте интернет, защото мрежата може да ви помогне да си купите евтино какво ли не на разпродажба. Ако живеете от аванс до заплата, разширете този период на три седмици, вместо на две. После, когато делата ви се поправят, започнете да планирате за месец, после за три, за шест и накрая – за година напред. Целта ви е да достигнете момента, когато можете да планирате за 5 години в бъдещето.

13. Научи се да проектираш. Това прекрасно развива логиката, паметта и въображението.

14. Не трупай излишни килограми, докато си млад. В началото хормоните ще ви помогнат за това, но, повярвайте, не си струва да пропилявате възможността да сте здрави.

15. Научи се да готвиш. Това силно ще опрости живота ви, храната ще спре да бъде проблем и ще се превърне от скъпа необходимост в приятно занимание. А и ще икономисате немалко средства.

16. Наспивай се добре. Сънят и самостоятелното приготвяне на храната ще ви помогнат да не напълнеете. Ако си мислите „ще си отспя, когато умра” или „имам толкова неща за вършене, че нямам време за сън”, ще ви кажа следното – когато не сте се наспали, сте неефективни! Намаляването на времето за сън няма да подобри нищо в живота ви.

17. Води си бележки. Не се доверявайте на паметта си. Не оставяйте нещата да стигнат дотам, че „да ви се струва”, че е трябвало да направите нещо. Вярвайте само на бележките си.

18. Определи си висока цел и позволи на случая да ви помогне. Ако не направите това, разбира се, все пак нещо ще ви се случи. Определите ли си посока обаче, ще се случи много повече.

19. Стани специалист по едно единствено нещо. Инвестирайте 5 години в заучаването му с труд, а не в празни занимания. Ако след това поискате да смените професията си – давайте! Но непременно изберете нещо.

20. Не се мъчи да поправяш хората. По-добре намерете такива, които още не са развалени.

Източник: "Мениджър Нюз"
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Има любов, която...

Има любов, която не забелязваш, защото тя толкова леко докосва студенината на ежедневието, че не би могла да го промени, ако някой не й...
прочети »
 

Най-красивата жена

Веднъж група мъже започнали да спорят – как изглежда най-красивата жена? Един обичал жени с черни като въглен очи, с изгарящ поглед. Друг...
прочети »
 

Притча за подаръка

На млад мъж му предстояло съвсем скоро да завърши гимназия. От дълго време той не откъсвал очи от един спортен автомобил в близкия магазин...
прочети »
 

Мъдростта на един тибетски монах

1. Харесва ти – кажи. 2. Не ти харесва – кажи. 3. Някой ти липсва – обади му се. 4. Не...
прочети »
 

Искам...

Хорхе Букай
Искам да се науча да изслушвам, без да те съдя. Искам да ме научиш да говоря за разочарованиетоята ни без укори. Искам да се научиш да ми...
прочети »
 

Ангел на Земята

Някога, доста отдавна, едно малко бебенце се гласяло да дойде на бял свят. В деня, в който трябвало да се роди, то отишло при Бог и...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Истината за неуспеха
Същността на успеха
Да постигнеш мир
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Мъдри думи
Житейски уроци
Тайната на успеха
История за любовта
Интервю с Бог
Докосни сърцето ми
Твърде често
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Да простиш
Прости тайни за щастлив живот
Ти си...
Не умирай бавно
Мечтите
Най-великата реч
Бъди благословен
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Въпреки това...
Ние притежаваме силата!
Истински свободен
Започни от днес
Търсене в Mislite.eu и Интернет »