Четирите съпруги


Преди много време живял богат търговец, който имал четири съпруги.
Той обичал най-силно четвъртата си съпруга и я гиздел в скъпи одежди и я хранел с изтънчени гозби. Той се грижел за нея с голямо внимание и винаги й подарявал най-доброто.

Търговецът също така обичал много и третата си съпруга. Бил много горд с нея и винаги искал да я показва на приятелите си. При все това той много се боял, че тя би могла да избяга с друг мъж.

Търговецът обичал също и втората си съпруга. Тя била много внимателен човек, винаги търпелива и в действителност била довереницата на търговеца. Винаги когато той се сблъсквал с някакви трудности, се обръщал към втората си съпруга и тя винаги го подкрепяла и му помагала в трудни времена.

Първата съпруга на търговеца била много добродетелна партньорка и имала голям принос за запазването на богатството и търговията му, както и в грижите за дома му. Въпреки това търговецът не обичал първата си съпруга и макар, че тя много го обичала, той почти не се сещал за нея.

Един ден търговецът легнал тежко болен. Той разбрал, че скоро ще умре. Помислил за разкошния си начин на живот и си казал: "Сега аз имам четири съпруги до себе си, но когато умра ще остана сам. Колко ли ще съм самотен!"

След това той попитал четвъртата си съпруга, която му била любимка:

- Теб обичах най-много, давах ти най-прекрасните дрехи и полагах много големи грижи за теб. Сега, когато умирам, ти ще ме последваш ли, за да ми правиш компания?

- Никога! – отвърнала четвъртата съпруга и излязла без да каже нищо друго.

Отговорът се забил като остър нож право в сърцето на търговеца. Натъжен той се обърнал към третата си съпруга

- Обичах те през целия си живот. Сега аз умирам, ще дойдеш ли с мен да ми бъдеш компания?

- Не! – отговорила третата съпруга и продължила – Животът е толкова хубав тук! Не се безпокой за мен, ще се омъжа повторно, когато умреш...

Сърцето на търговеца прокървило и се сковало. Тогава той попитал и втората си съпруга

- Винаги се обръщах към теб за помощ и ти винаги ме изваждаше от затруднението. Сега аз отново се нуждая от помощта ти. Когато умра ще ме придружиш ли, за да не бъда сам?!

- Съжалявам, но не мога да ти помогна този път! – казала втората съпруга – Това, което мога да направя за теб е да те изпратя до гроба ти.

Отговорът се стоварил като гръмотевичен удар върху стария търговец и той бил съкрушен.


Тогава се чул глас:
- Аз ще дойда с теб. Ще те последвам независимо къде отиваш!

Търговецът погледнал нагоре и там била първата му съпруга. Тя била толкова отслабнала сякаш страдала от недохранване. Много натъжен той й казал:
- Трябваше да се грижа по-добре за теб, когато бях здрав!

* * *В действителност всички ние имаме по четири съпруги през живота си. Четвъртата съпруга е нашето тяло. Без значение колко време и усилия прахосваме, за да го направим да изглежда по-добре, един ден то ще ни напусне - когато умрем.

Нашата трета съпруга е нашият имот, обществено положение и богатство. Когато умрем, те ще отидат при други.

Втората съпруга са нашето семейтво и приятели. Без значение колко близки са били те за нас, когато сме живи, в най-добрия случай те могат да останат с нас до гроба.

Първата съпруга е нашата душа, често пренебрегвана в нашето преследване на материално богатство и чувствени удоволствия.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Въпреки това

Майка Тереза
Хората са неразумни, нелогични и егоистични, въпреки това, обичай ги. Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни...
прочети »
 

Притча за желанията

Един мъж мечтаел за по-добър живот. Не му харесвал домът, в който живеел, дрехите, които носел. Въобще, нищо от това, което го обкръжавало....
прочети »
 

Десетте основни закони на живота

Житейски закон 1: - Или схващаш, или не. Стратегия: - Бъди от тези, които схващат. * * * Житейски закон 2: -...
прочети »
 

Притча за подаръка

На млад мъж му предстояло съвсем скоро да завърши гимназия. От дълго време той не откъсвал очи от един спортен автомобил в близкия магазин...
прочети »
 

Отделете време за...

1. Отделете време за РАБОТА - тя е цената на успеха. 2 Отделете време за МИСЛЕНЕ - то е източник на сила. 3. Отделете...
прочети »
 

Притча за сина на ковача

Един млад човек отишъл да търси работа на важна позиция в голяма печатарска компания. Той преминал първото интервю и му предстоял...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Мечтите
Започни от днес
Да постигнеш мир
Истината за неуспеха
Бъди благословен
Никога
Следвай мечтите си
Същността на успеха
Бъди най-доброто, което можеш
Прости ми
Въпреки това...
Житейски уроци
Любовта
Докосни сърцето ми
Прости тайни за щастлив живот
Мъдри думи
Да простиш
Ние притежаваме силата!
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Тайната на успеха
Истински свободен
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Ти си...
Търсене в Mislite.eu и Интернет »