Четирите съпруги


Преди много време живял богат търговец, който имал четири съпруги.
Той обичал най-силно четвъртата си съпруга и я гиздел в скъпи одежди и я хранел с изтънчени гозби. Той се грижел за нея с голямо внимание и винаги й подарявал най-доброто.

Търговецът също така обичал много и третата си съпруга. Бил много горд с нея и винаги искал да я показва на приятелите си. При все това той много се боял, че тя би могла да избяга с друг мъж.

Търговецът обичал също и втората си съпруга. Тя била много внимателен човек, винаги търпелива и в действителност била довереницата на търговеца. Винаги когато той се сблъсквал с някакви трудности, се обръщал към втората си съпруга и тя винаги го подкрепяла и му помагала в трудни времена.

Първата съпруга на търговеца била много добродетелна партньорка и имала голям принос за запазването на богатството и търговията му, както и в грижите за дома му. Въпреки това търговецът не обичал първата си съпруга и макар, че тя много го обичала, той почти не се сещал за нея.

Един ден търговецът легнал тежко болен. Той разбрал, че скоро ще умре. Помислил за разкошния си начин на живот и си казал: "Сега аз имам четири съпруги до себе си, но когато умра ще остана сам. Колко ли ще съм самотен!"

След това той попитал четвъртата си съпруга, която му била любимка:

- Теб обичах най-много, давах ти най-прекрасните дрехи и полагах много големи грижи за теб. Сега, когато умирам, ти ще ме последваш ли, за да ми правиш компания?

- Никога! – отвърнала четвъртата съпруга и излязла без да каже нищо друго.

Отговорът се забил като остър нож право в сърцето на търговеца. Натъжен той се обърнал към третата си съпруга

- Обичах те през целия си живот. Сега аз умирам, ще дойдеш ли с мен да ми бъдеш компания?

- Не! – отговорила третата съпруга и продължила – Животът е толкова хубав тук! Не се безпокой за мен, ще се омъжа повторно, когато умреш...

Сърцето на търговеца прокървило и се сковало. Тогава той попитал и втората си съпруга

- Винаги се обръщах към теб за помощ и ти винаги ме изваждаше от затруднението. Сега аз отново се нуждая от помощта ти. Когато умра ще ме придружиш ли, за да не бъда сам?!

- Съжалявам, но не мога да ти помогна този път! – казала втората съпруга – Това, което мога да направя за теб е да те изпратя до гроба ти.

Отговорът се стоварил като гръмотевичен удар върху стария търговец и той бил съкрушен.


Тогава се чул глас:
- Аз ще дойда с теб. Ще те последвам независимо къде отиваш!

Търговецът погледнал нагоре и там била първата му съпруга. Тя била толкова отслабнала сякаш страдала от недохранване. Много натъжен той й казал:
- Трябваше да се грижа по-добре за теб, когато бях здрав!

* * *В действителност всички ние имаме по четири съпруги през живота си. Четвъртата съпруга е нашето тяло. Без значение колко време и усилия прахосваме, за да го направим да изглежда по-добре, един ден то ще ни напусне - когато умрем.

Нашата трета съпруга е нашият имот, обществено положение и богатство. Когато умрем, те ще отидат при други.

Втората съпруга са нашето семейтво и приятели. Без значение колко близки са били те за нас, когато сме живи, в най-добрия случай те могат да останат с нас до гроба.

Първата съпруга е нашата душа, често пренебрегвана в нашето преследване на материално богатство и чувствени удоволствия.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

20 неща, които 20-годишните трябва да знаят

Американският писател и бизнес коуч Джулиан Смит е автор на тези практични съвети, адресирани към младите хора за това как най-добре да се...
прочети »
 

Притча за смъртта на пеперудата

Малко момче дотичало веднъж разплакано при Мъдреца. - Убих една пеперуда, без да искам, а моите родители винаги са ме учили, че...
прочети »
 

10-те правила за щастлив живот на британската дизайнерка Вивиан Уестууд

1. Искай невъзможното. Винаги! "Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не...
прочети »
 

Зад всеки успял мъж стои една силна жена

Томас Уилър, главен изпълнителен директор на застрахователна компания в Масачузетс, и съпругата му пътували с колата си по междущатската...
прочети »
 

Въпреки това

Майка Тереза
Хората са неразумни, нелогични и егоистични, въпреки това, обичай ги. Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни...
прочети »
 

Бъдете с тази жена, която ви подарява усмивката си

Усмивката. В нея е скрита неуловима магия. Нещо различно, сякаш божествено. Та нали мъжете се влюбват в очите ни, в устните ни, в гласа...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Започни от днес
Даването е най-добрата комуникация
Следвай мечтите си
Бъди благословен
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Прости тайни за щастлив живот
Мъдри думи
История за любовта
Въпреки това...
Тайната на успеха
Интервю с Бог
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Твърде често
Не умирай бавно
Ние притежаваме силата!
Никога
Същността на успеха
Ти си...
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Най-великата реч
Докосни сърцето ми
Истината за неуспеха
Истински свободен
Прости ми
Търсене в Mislite.eu и Интернет »