Четирите съпруги


Преди много време живял богат търговец, който имал четири съпруги.
Той обичал най-силно четвъртата си съпруга и я гиздел в скъпи одежди и я хранел с изтънчени гозби. Той се грижел за нея с голямо внимание и винаги й подарявал най-доброто.

Търговецът също така обичал много и третата си съпруга. Бил много горд с нея и винаги искал да я показва на приятелите си. При все това той много се боял, че тя би могла да избяга с друг мъж.

Търговецът обичал също и втората си съпруга. Тя била много внимателен човек, винаги търпелива и в действителност била довереницата на търговеца. Винаги когато той се сблъсквал с някакви трудности, се обръщал към втората си съпруга и тя винаги го подкрепяла и му помагала в трудни времена.

Първата съпруга на търговеца била много добродетелна партньорка и имала голям принос за запазването на богатството и търговията му, както и в грижите за дома му. Въпреки това търговецът не обичал първата си съпруга и макар, че тя много го обичала, той почти не се сещал за нея.

Един ден търговецът легнал тежко болен. Той разбрал, че скоро ще умре. Помислил за разкошния си начин на живот и си казал: "Сега аз имам четири съпруги до себе си, но когато умра ще остана сам. Колко ли ще съм самотен!"

След това той попитал четвъртата си съпруга, която му била любимка:

- Теб обичах най-много, давах ти най-прекрасните дрехи и полагах много големи грижи за теб. Сега, когато умирам, ти ще ме последваш ли, за да ми правиш компания?

- Никога! – отвърнала четвъртата съпруга и излязла без да каже нищо друго.

Отговорът се забил като остър нож право в сърцето на търговеца. Натъжен той се обърнал към третата си съпруга

- Обичах те през целия си живот. Сега аз умирам, ще дойдеш ли с мен да ми бъдеш компания?

- Не! – отговорила третата съпруга и продължила – Животът е толкова хубав тук! Не се безпокой за мен, ще се омъжа повторно, когато умреш...

Сърцето на търговеца прокървило и се сковало. Тогава той попитал и втората си съпруга

- Винаги се обръщах към теб за помощ и ти винаги ме изваждаше от затруднението. Сега аз отново се нуждая от помощта ти. Когато умра ще ме придружиш ли, за да не бъда сам?!

- Съжалявам, но не мога да ти помогна този път! – казала втората съпруга – Това, което мога да направя за теб е да те изпратя до гроба ти.

Отговорът се стоварил като гръмотевичен удар върху стария търговец и той бил съкрушен.


Тогава се чул глас:
- Аз ще дойда с теб. Ще те последвам независимо къде отиваш!

Търговецът погледнал нагоре и там била първата му съпруга. Тя била толкова отслабнала сякаш страдала от недохранване. Много натъжен той й казал:
- Трябваше да се грижа по-добре за теб, когато бях здрав!

* * *В действителност всички ние имаме по четири съпруги през живота си. Четвъртата съпруга е нашето тяло. Без значение колко време и усилия прахосваме, за да го направим да изглежда по-добре, един ден то ще ни напусне - когато умрем.

Нашата трета съпруга е нашият имот, обществено положение и богатство. Когато умрем, те ще отидат при други.

Втората съпруга са нашето семейтво и приятели. Без значение колко близки са били те за нас, когато сме живи, в най-добрия случай те могат да останат с нас до гроба.

Първата съпруга е нашата душа, често пренебрегвана в нашето преследване на материално богатство и чувствени удоволствия.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Историята на молива

Паулу Коелю
Едно момче гледало баба си как пише писмо. По едно време я попитало: - Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш? Бабата спряла...
прочети »
 

Из "Мъдростта на северноамериканските индианци" от Жан Пол Бур

Научи се да се наслаждаваш на мигновената красота, на птичия полет, играта на вятъра, песента на изворите, тайнствения сумрак на горския...
прочети »
 

50 бизнес поуки от изминалата 2012 година

Робин Шарма
"Изминалата 2012 година ме научи на тези уроци. Тя не беше много благоприятна за хората, изпаднали в икономическата криза, но пък точно...
прочети »
 

Притча за Цар Соломон - Справедливия, Добрия, Щастливия и Безстрашния

Преди да умре, цар Давид повикал сина си, бъдещия цар Соломон. — Ти вече си бил в много страни и си видял много хора — казал Давид. –...
прочети »
 

Притча за смъртта на пеперудата

Малко момче дотичало веднъж разплакано при Мъдреца. - Убих една пеперуда, без да искам, а моите родители винаги са ме учили, че...
прочети »
 

10 истини, които ще научите, преди да откриете щастието

Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Бъди благословен
Любовта
История за любовта
Истински свободен
Мечтите
Даването е най-добрата комуникация
Бъди най-доброто, което можеш
Мъдри думи
Придържай се към...
Житейски уроци
Ние притежаваме силата!
Най-великата реч
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Прости ми
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Интервю с Бог
Не умирай бавно
Прости тайни за щастлив живот
Никога
Докосни сърцето ми
Започни от днес
Да постигнеш мир
Тайната на успеха
Истината за неуспеха
Търсене в Mislite.eu и Интернет »