Наставленията на Езоп

Автор: Езоп


Езоп нямал собствени деца, но обикнал и осиновил един знатен юноша и положил много грижи за неговото възпитание. Юношата му се отблагодарил с клевета, за която Езоп бил хвърлен в затвора и едва не бил убит. Когато излязъл от затвора, Езоп му дал следните наставления:

"Сине мой Хелий, изслушай думите ми, въпреки че ти и по-рано си се възпитавал на тях, и ги съхрани в сърцето си като поверено ти съкровище.

1. Почитай боговете по подходящ начин, а след тях и царя, тъй като царската и божествената власт са равни.

2. Зачитай наставника си наравно с родителите. Родителите ти ги е дала природата, а наставникът те обича доброволно, и затова ти следва да си му двойно благодарен.

3. Ежедневната ти храна да бъде добра и достатъчна, за да имаш здраве и сили за всяка работа.

4. Когато си в царския двор, всичко чуто запази в себе си, за да не ти се случи да загинеш преждевременно.

5. С жена си бъди добър, за да не й се прииска да опита и друг мъж. Лекомислени са жените, но с ласкателство можеш да ги удържиш от грешки.

6. Когато си пийнал, не се хвали с много ученост. Твоите хвалби ще бъдат неуместни и ще те осмеят. Езика си дръж вързан.

7. Ако на някого му върви, не му завиждай, а се зарадвай заедно с него, и неговата сполука ще бъде и твоя. А който завижда, той вреди на себе си.

8. Грижи се за робите си, отделяй им от своето богатство. Нека не само да ти се покоряват като на господар, но и да те почитат като свой благодетел.

9. Владей се.

10. Не се срамувай да се учиш и в зряла възраст. По-добре да се научиш късно, отколкото никога.

11. Не се разкривай пред жена си и не споделяй с нея тайните си. В съпружеския живот жената е твой противник, вечно във всеоръжие и непрестанно замисля как да те подчини.

12. Живей с това, което печелиш, а днешния излишък спестявай за утре. По-добре е богатството ти да остане на враговете, отколкото самият ти да си принуден да просиш.

13. С тези, с които работиш, бъди сговорчив и учтив. Нали дори и кучето, ако е ласкаво и върти опашка, го галят, а ако хапе ¬го бият.

14. Старай се към придобиване на разум, а не на богатство. Богатството може да загубиш, а разумът ти винаги си е при тебе.

15. При успех не бъди злопаметен. Отнеси се към недоброжелателите си доброжелателно, и те ще се разкаят, като видят колко несправедливо са те обиждали.

16. Ако можеш да направиш добро, не отлагай. Действувай и помни, че съдбата е променлива.

17. Сплетника и дърдоркото, дори ако ти е брат, гони надалече. Той дърдори и те разпитва не от добри чувства, а за да разкрие твоите мисли и постъпки и да ги използува.

18. На многото пари не се радвай много, а ако имаш малко - не скърби."

Така казал Езоп и се разделил с младежа. Но Хелий толкова се разкайвал за безчестната си постъпка, че престанал да се храни и починал.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Желая ти достатъчно

Неотдавна, на летището дочух баща и дъщеря да си говорят, преди да се разделят завинаги. Нейния полет беше обявен и приканваха пътниците...
прочети »
 

20 неща, които една майка трябва да каже на сина си

1. Никога не удряй по-слабите и не започвай бой. Ако все пак някой те нападне, не се колебай да се защитиш. 2. Бъди...
прочети »
 

Какво е да обичаш

Обичаш, когато осъзнаваш, че нищо от онова, което се случва между вас, не е незначително, че всичко, което изричаш, може да причини на...
прочети »
 

Приказка за мъдростта

Един слуга търсел край бреговете на Нил изгубена от господаря му вещ. Съзрял един ибис, лежащ между тръстиките, подритнал го с крак, а той...
прочети »
 

Прощално писмо

Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес се е оттеглил от публичния живот по здравословни причини - рак на лимфните възли. Писателя изпратил на приятелите си...
прочети »
 

Четирите свещи

На един адвентски венец горели четири свещи. Било съвсем тихо. Толкова тихо, че се чувало какво си говорели те. Първата свещ въздъхнала и...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Ние притежаваме силата!
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Да постигнеш мир
Да простиш
Твърде често
Бъди благословен
Следвай мечтите си
История за любовта
Започни от днес
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Същността на успеха
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Интервю с Бог
Никога
Придържай се към...
Мъдри думи
Любовта
Ти си...
Житейски уроци
Прости тайни за щастлив живот
Мечтите
Докосни сърцето ми
Прости ми
Тайната на успеха
Търсене в Mislite.eu и Интернет »