Наставленията на Езоп

Автор: Езоп


Езоп нямал собствени деца, но обикнал и осиновил един знатен юноша и положил много грижи за неговото възпитание. Юношата му се отблагодарил с клевета, за която Езоп бил хвърлен в затвора и едва не бил убит. Когато излязъл от затвора, Езоп му дал следните наставления:

"Сине мой Хелий, изслушай думите ми, въпреки че ти и по-рано си се възпитавал на тях, и ги съхрани в сърцето си като поверено ти съкровище.

1. Почитай боговете по подходящ начин, а след тях и царя, тъй като царската и божествената власт са равни.

2. Зачитай наставника си наравно с родителите. Родителите ти ги е дала природата, а наставникът те обича доброволно, и затова ти следва да си му двойно благодарен.

3. Ежедневната ти храна да бъде добра и достатъчна, за да имаш здраве и сили за всяка работа.

4. Когато си в царския двор, всичко чуто запази в себе си, за да не ти се случи да загинеш преждевременно.

5. С жена си бъди добър, за да не й се прииска да опита и друг мъж. Лекомислени са жените, но с ласкателство можеш да ги удържиш от грешки.

6. Когато си пийнал, не се хвали с много ученост. Твоите хвалби ще бъдат неуместни и ще те осмеят. Езика си дръж вързан.

7. Ако на някого му върви, не му завиждай, а се зарадвай заедно с него, и неговата сполука ще бъде и твоя. А който завижда, той вреди на себе си.

8. Грижи се за робите си, отделяй им от своето богатство. Нека не само да ти се покоряват като на господар, но и да те почитат като свой благодетел.

9. Владей се.

10. Не се срамувай да се учиш и в зряла възраст. По-добре да се научиш късно, отколкото никога.

11. Не се разкривай пред жена си и не споделяй с нея тайните си. В съпружеския живот жената е твой противник, вечно във всеоръжие и непрестанно замисля как да те подчини.

12. Живей с това, което печелиш, а днешния излишък спестявай за утре. По-добре е богатството ти да остане на враговете, отколкото самият ти да си принуден да просиш.

13. С тези, с които работиш, бъди сговорчив и учтив. Нали дори и кучето, ако е ласкаво и върти опашка, го галят, а ако хапе ¬го бият.

14. Старай се към придобиване на разум, а не на богатство. Богатството може да загубиш, а разумът ти винаги си е при тебе.

15. При успех не бъди злопаметен. Отнеси се към недоброжелателите си доброжелателно, и те ще се разкаят, като видят колко несправедливо са те обиждали.

16. Ако можеш да направиш добро, не отлагай. Действувай и помни, че съдбата е променлива.

17. Сплетника и дърдоркото, дори ако ти е брат, гони надалече. Той дърдори и те разпитва не от добри чувства, а за да разкрие твоите мисли и постъпки и да ги използува.

18. На многото пари не се радвай много, а ако имаш малко - не скърби."

Така казал Езоп и се разделил с младежа. Но Хелий толкова се разкайвал за безчестната си постъпка, че престанал да се храни и починал.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Белезите

Живял някога един много избухлив и несдържан млад човек. Веднъж неговият баща му подал торбичка с пирони и му казал да забива по един в...
прочети »
 

Ако искаш да промениш света, обичай мъж. Наистина го обичай!

Изберете този, чиято душа ясно зове вашата… този, който е достатъчно смел да се страхува. Приемете ръката му и го насочете нежно към кръвта...
прочети »
 

Четирите споразумения

Дон Мигел Руис
В "Четирите споразумения" дон Мигел Руис разкрива източника на убежденията, които ни ограничават, отнемат ни радостта и пораждат ненужно...
прочети »
 

Стъклото – еврейска притча

- Ребе, не разбирам, отиваш при бедняка и той е приветлив и ти помага, с каквото може. Отиваш при богатия и той никого не вижда. Нима...
прочети »
 

6 неща, които щастливите хора никога не правят

Щастливите хора правят много неща. Отделят време, за да изразяват благодарност, да поддържат взаимоотношения, изпълнени с обич; посвещават...
прочети »
 

Живей днес... и винаги гледай към утрешния ден

Приемай нещата и хората сериозно… и не оставяй нищо сериозно да те тормози за дълго. Винаги помни… и...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Ти си...
Истински свободен
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Същността на успеха
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Прости тайни за щастлив живот
Започни от днес
Житейски уроци
Бъди благословен
Мъдри думи
Ние притежаваме силата!
Не умирай бавно
Интервю с Бог
Въпреки това...
Най-великата реч
История за любовта
Докосни сърцето ми
Тайната на успеха
Никога
Твърде често
Любовта
Прости ми
Мечтите
Следвай мечтите си
Търсене в Mislite.eu и Интернет »