Наставленията на Езоп

Автор: Езоп


Езоп нямал собствени деца, но обикнал и осиновил един знатен юноша и положил много грижи за неговото възпитание. Юношата му се отблагодарил с клевета, за която Езоп бил хвърлен в затвора и едва не бил убит. Когато излязъл от затвора, Езоп му дал следните наставления:

"Сине мой Хелий, изслушай думите ми, въпреки че ти и по-рано си се възпитавал на тях, и ги съхрани в сърцето си като поверено ти съкровище.

1. Почитай боговете по подходящ начин, а след тях и царя, тъй като царската и божествената власт са равни.

2. Зачитай наставника си наравно с родителите. Родителите ти ги е дала природата, а наставникът те обича доброволно, и затова ти следва да си му двойно благодарен.

3. Ежедневната ти храна да бъде добра и достатъчна, за да имаш здраве и сили за всяка работа.

4. Когато си в царския двор, всичко чуто запази в себе си, за да не ти се случи да загинеш преждевременно.

5. С жена си бъди добър, за да не й се прииска да опита и друг мъж. Лекомислени са жените, но с ласкателство можеш да ги удържиш от грешки.

6. Когато си пийнал, не се хвали с много ученост. Твоите хвалби ще бъдат неуместни и ще те осмеят. Езика си дръж вързан.

7. Ако на някого му върви, не му завиждай, а се зарадвай заедно с него, и неговата сполука ще бъде и твоя. А който завижда, той вреди на себе си.

8. Грижи се за робите си, отделяй им от своето богатство. Нека не само да ти се покоряват като на господар, но и да те почитат като свой благодетел.

9. Владей се.

10. Не се срамувай да се учиш и в зряла възраст. По-добре да се научиш късно, отколкото никога.

11. Не се разкривай пред жена си и не споделяй с нея тайните си. В съпружеския живот жената е твой противник, вечно във всеоръжие и непрестанно замисля как да те подчини.

12. Живей с това, което печелиш, а днешния излишък спестявай за утре. По-добре е богатството ти да остане на враговете, отколкото самият ти да си принуден да просиш.

13. С тези, с които работиш, бъди сговорчив и учтив. Нали дори и кучето, ако е ласкаво и върти опашка, го галят, а ако хапе ¬го бият.

14. Старай се към придобиване на разум, а не на богатство. Богатството може да загубиш, а разумът ти винаги си е при тебе.

15. При успех не бъди злопаметен. Отнеси се към недоброжелателите си доброжелателно, и те ще се разкаят, като видят колко несправедливо са те обиждали.

16. Ако можеш да направиш добро, не отлагай. Действувай и помни, че съдбата е променлива.

17. Сплетника и дърдоркото, дори ако ти е брат, гони надалече. Той дърдори и те разпитва не от добри чувства, а за да разкрие твоите мисли и постъпки и да ги използува.

18. На многото пари не се радвай много, а ако имаш малко - не скърби."

Така казал Езоп и се разделил с младежа. Но Хелий толкова се разкайвал за безчестната си постъпка, че престанал да се храни и починал.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Притча за обидата

Близо до Токио живеел един велик самурай, който бил вече възрастен и се бил оттеглил, за да обучава младежите в дзен-будизъм. Въпреки...
прочети »
 

Притча за смъртта на пеперудата

Малко момче дотичало веднъж разплакано при Мъдреца. - Убих една пеперуда, без да искам, а моите родители винаги са ме учили, че...
прочети »
 

50 бизнес поуки от изминалата 2012 година

Робин Шарма
"Изминалата 2012 година ме научи на тези уроци. Тя не беше много благоприятна за хората, изпаднали в икономическата криза, но пък точно...
прочети »
 

Стъпки в пясъка

Една нощ един човек сънувал сън. Виждал се как върви по морския бряг, а до него крачел Господ. В съзнанието на човека като на филмова лента...
прочети »
 

Писмо на една майка до целия свят

Скъпи хора по целия свят, Днес синът ми тръгва на училище. За известно време всичко ще му бъде ново и чуждо. Иска ми се да бъдете добри и...
прочети »
 

Нужно е да поемаме рискове

Паулу Коелю
Нужно е да поемаме рискове. Ще можем да си обясним чудото на живота само тогава, когато позволим на неочакваното да се случи. Всеки ден...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Бъди благословен
Следвай мечтите си
Истински свободен
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Интервю с Бог
Бъди най-доброто, което можеш
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Любовта
Същността на успеха
Мъдри думи
Тайната на успеха
Житейски уроци
Да простиш
Да постигнеш мир
Въпреки това...
Придържай се към...
Ние притежаваме силата!
Докосни сърцето ми
Твърде често
История за любовта
Истината за неуспеха
Започни от днес
Ти си...
Най-великата реч
Търсене в Mislite.eu и Интернет »