Наставленията на Езоп

Автор: Езоп


Езоп нямал собствени деца, но обикнал и осиновил един знатен юноша и положил много грижи за неговото възпитание. Юношата му се отблагодарил с клевета, за която Езоп бил хвърлен в затвора и едва не бил убит. Когато излязъл от затвора, Езоп му дал следните наставления:

"Сине мой Хелий, изслушай думите ми, въпреки че ти и по-рано си се възпитавал на тях, и ги съхрани в сърцето си като поверено ти съкровище.

1. Почитай боговете по подходящ начин, а след тях и царя, тъй като царската и божествената власт са равни.

2. Зачитай наставника си наравно с родителите. Родителите ти ги е дала природата, а наставникът те обича доброволно, и затова ти следва да си му двойно благодарен.

3. Ежедневната ти храна да бъде добра и достатъчна, за да имаш здраве и сили за всяка работа.

4. Когато си в царския двор, всичко чуто запази в себе си, за да не ти се случи да загинеш преждевременно.

5. С жена си бъди добър, за да не й се прииска да опита и друг мъж. Лекомислени са жените, но с ласкателство можеш да ги удържиш от грешки.

6. Когато си пийнал, не се хвали с много ученост. Твоите хвалби ще бъдат неуместни и ще те осмеят. Езика си дръж вързан.

7. Ако на някого му върви, не му завиждай, а се зарадвай заедно с него, и неговата сполука ще бъде и твоя. А който завижда, той вреди на себе си.

8. Грижи се за робите си, отделяй им от своето богатство. Нека не само да ти се покоряват като на господар, но и да те почитат като свой благодетел.

9. Владей се.

10. Не се срамувай да се учиш и в зряла възраст. По-добре да се научиш късно, отколкото никога.

11. Не се разкривай пред жена си и не споделяй с нея тайните си. В съпружеския живот жената е твой противник, вечно във всеоръжие и непрестанно замисля как да те подчини.

12. Живей с това, което печелиш, а днешния излишък спестявай за утре. По-добре е богатството ти да остане на враговете, отколкото самият ти да си принуден да просиш.

13. С тези, с които работиш, бъди сговорчив и учтив. Нали дори и кучето, ако е ласкаво и върти опашка, го галят, а ако хапе ¬го бият.

14. Старай се към придобиване на разум, а не на богатство. Богатството може да загубиш, а разумът ти винаги си е при тебе.

15. При успех не бъди злопаметен. Отнеси се към недоброжелателите си доброжелателно, и те ще се разкаят, като видят колко несправедливо са те обиждали.

16. Ако можеш да направиш добро, не отлагай. Действувай и помни, че съдбата е променлива.

17. Сплетника и дърдоркото, дори ако ти е брат, гони надалече. Той дърдори и те разпитва не от добри чувства, а за да разкрие твоите мисли и постъпки и да ги използува.

18. На многото пари не се радвай много, а ако имаш малко - не скърби."

Така казал Езоп и се разделил с младежа. Но Хелий толкова се разкайвал за безчестната си постъпка, че престанал да се храни и починал.
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Стъклото – еврейска притча

- Ребе, не разбирам, отиваш при бедняка и той е приветлив и ти помага, с каквото може. Отиваш при богатия и той никого не вижда. Нима...
прочети »
 

Приказка за хорското мнение

Баща и син се сдобили с един кон. На следващия ден тръгнали по работа из селото. Бащата казал: - Сине, ти се качи на коня, а аз ще...
прочети »
 

Как ни променя живота

Една дъщеря се оплакала на баща си: - Тате, уморих се, животът ми е тежък, срещам трудности, имам сериозни проблеми, през цялото време...
прочети »
 

Нужно е да поемаме рискове

Паулу Коелю
Нужно е да поемаме рискове. Ще можем да си обясним чудото на живота само тогава, когато позволим на неочакваното да се случи. Всеки ден...
прочети »
 

Най-красивата жена

Веднъж група мъже започнали да спорят – как изглежда най-красивата жена? Един обичал жени с черни като въглен очи, с изгарящ поглед. Друг...
прочети »
 

За вярата на един учен...

Алберт Айнщайн
Университетски професор задал следния въпрос на своите студенти: - Всичко ли, което съществува, е създадено от Бога? Един студент се...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Даването е най-добрата комуникация
Придържай се към...
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Мечтите
Да постигнеш мир
Ти си...
Не умирай бавно
Интервю с Бог
Мъдри думи
Житейски уроци
Да простиш
Докосни сърцето ми
Любовта
Бъди благословен
Никога
Бъди най-доброто, което можеш
Ние притежаваме силата!
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Истината за неуспеха
Въпреки това...
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Твърде често
Започни от днес
Тайната на успеха
Търсене в Mislite.eu и Интернет »