Уроци за живота

Автор: Марк Твен


1. Спри да се тревожиш

"Мислил съм си за доста ужасни неща през живота си, повечето, от които никога не се случиха."

Ние кръжим около живота си, мислейки за събития, които никога няма да се случат. Притесняваме се, ужасяваме се, страхуваме се за неща, които никога не са се случили и вероятно никога няма да се случат. Нашите умове са извън контрол.
Главите ни са пълни с негативни мисли, които нямат нищо общо с действителността, дори да си мислите че имат! Премахването на лошите мисли е възможно. Не е никак лесно, но си струва усилието.


2. Майната ѝ на сигурността!

"След 20 години ще бъдете по разочарован от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте направили. Така че вдигнете котвата! Отплавайте далеч от безопасното пристанище. Хванете попътния вятър с вашите платна. Не се страхувайте! Изследвайте! Мечтайте! Откривайте!"

Искаме безопасност. Искаме да бъдем сигурни, но най-добрия опит в нашия живот, който можем да придобием, е когато се откажем от тези понятия като сигурност и безопасност. Да тръгнем в посоката на това, което наистина искаме, независимо дали се чувстваме в безопасност или не!
Често се борим с това сами. Резултатът почти винаги е да спрем да правим това, което сме започнали, тъй като не се чувстваме сигурни. Познато ти е, нали? Тревожим се твърде много за бъдещето!
В действителност ние не можем да знаем какво ще ни донесе бъдещето. Дори и да имаме милиони в банката, още утре можем да ги загубим. Дори и най-богатите хора на света не могат да бъдат сигурни, какво остава за нас…


3. Повтаряш ли лошите случки в главата си отново и отново?

"Когато хората не ни уважават, сме рязко обидени."

Представи си, че нещо негативно ти се е случило. Може би някой е казал нещо за теб, за което ти мислиш, че е напълно грешно!
Задай си въпрос - колко често в действителност ти си повтаряш наум отново и отново това, което се е случило, след като всичко всъщност е свършило? Колко често се тормозиш по този брутален начин?
Ние не уважаваме себе си, повтаряйки лошите мисли и чувства от минали събития. Това ни кара да се чувстваме зле и се отразява и на околните.


4. Опрости нещата, раздели ги на малки части

"Тайната да вземеш това, което искаш, е просто да започнеш, да стартираш. Тайната да стартираш и да се подготвиш добре, е да пречупиш, да нарушиш комплексите си, да разделиш големите задачи на по-малки управляеми задачи и след това да започнеш от първата."

Да вървиш след мечтите си може да те накара да се чувстваш така, все едно трябва да изпълниш някаква огромна, непосилна задача, но това е, защото се опитваш да визуализирате нещо в главата, което не може да бъде визуализирано, защото е прекалено голямо, огромно е.
Ако искате да отивате все по надалеч по пътя към успеха пречупете нещата, смалете ги, опростете ги, за да можете да си ги представите много по-лесно. И след това просто ги направете…


5. Когато сте ядосани…

"Когато сте ядосани, бройтe до 4. Когато сте много ядосани, пратете всичко по дяволите."

Това е един добър и забавен цитат от Марк Твен наистина, но в същото време той ни изпраща съобщение да не вземаме решения, когато сме ядосани. Хората изглупяват, когато са гневни, това е истината. В повечето случаи единственото, което могат да си причинят да решават проблеми в ядосано състояние е да си създадат още повече проблеми в живота си.
Следващият път, когато сте разгневени за нещо, бройте до 4 или още по-добре до 10, поемете дълбоко въздух и се успокойте.


6. Заслужил си, а не си го получил…?

"Не обикаляй наоколо заявявайки, че светът ти дължи добър живот. Светът не ти дължи нищо. Той беше тук първи."

Имал ли си някога чувството, че заслужаваш нещо, но не го получаваш? Знам, че със сигурност си имал такива моменти. Аз ги имам постоянно.
Тази мисъл не ни прави никак добра услуга за съжаление. Дори и да мислим, че сме достойни да получим каквото и да е и въпреки това не го получаваме.
Това усещане ни държи настрана, вместо да ни движи напред. И какво ако нещата не се наредят перфектно? Можете да ги редактирате и да продължите да вървите!
Кой знае, може би това временно отстъпление, няма да е крачка назад, а напротив. Отрицателните събития в живота ни имат склонността да се превръщат в положителни понякога!


7. Кураж

"Куражът е съпротивата на страха, неговата устойчивост, майсторството на страха, а не липсата на страх."

Успешните хора не са безстрашни. Никой не е! Лесно е да се смята, че ако се отървеш от страховете си, всичко ще се оправи току така, но това е само извинение, за да не започнеш.
Винаги ще има поне капчица страх, когато се гмуркаш в неизвестното. Не се оставяй това да те спре, а използвай страха като гориво, което да те движи напред към успеха!
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

10 заповеди за родители от Януш Корчак

"Детето е парченце пергамент, старателно изрисуван с дребни йероглифи, само съвсем малка част от които вие някога ще бъдете способни да...
прочети »
 

Ако искаш да промениш света, обичай жена. Наистина я обичай!

Намери тази, която зове душата ти, така че всичко останало престава да има значение. Изхвърли списъците си, постави ухо на сърцето ѝ и...
прочети »
 

Започни от себе си

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ в Криптата на Уестминстърското...
прочети »
 

Къде е Щастието?

Веднъж стария мъдър котарак наблюдавал малкото котенце. Котенцето бягало в кръг и се опитвало да си хване опашката. Стария котарак стоял и...
прочети »
 

Притча за любовта

Не спестявайте вашата любов и не я пресмятайте. Не се скъпете - така ще изгубите всичко. Позволете на вашата любов да цъфти, споделяйте...
прочети »
 

10 истини, които ще научите, преди да откриете щастието

Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Мечтите
Бъди благословен
Мъдри думи
Следвай мечтите си
Истински свободен
Прости ми
Никога
Ние притежаваме силата!
Въпреки това...
Твърде често
Да постигнеш мир
Любовта
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Най-великата реч
Даването е най-добрата комуникация
Докосни сърцето ми
Истината за неуспеха
Прости тайни за щастлив живот
Без стъклени покриви - просто синьо небе
История за любовта
Ти си...
Придържай се към...
Интервю с Бог
Започни от днес
Търсене в Mislite.eu и Интернет »