10 урока за живота от Айнщайн

Автор: Алберт Айнщайн


1. Следвайте любопитството си!

„Нямам специален талант. Просто съм страшно любопитен.”


Какво възбужда любопитството ти? Аз съм любопитен, какво кара един човек да успее, докато друг човек се проваля; затова отделих години изучавайки успеха. Към какво си най-много любопитен? Преследването и задоволяването на любопитството ти е тайната към твоя успех.


2. Упоритостта е безценна!

„Не че съм толкова умен, просто отделям повече време на проблемите.”


Чрез постоянство костенурката достига финала. Готов ли си да упорстваш докато стигнеш мястото, на което искаш да бъдеш? Казват, че цялата стойност на пощенската марка се заключва в способността й да остава залепена за нещо докато то стигне там, където трябва. Бъди като пощенска марка, довърши надбягването, което си започнал!


3. Концентрирай се върху настоящето!

„Всеки мъж, които може да шофира безопасно докато целува красиво момиче прост не отдава на целувката вниманието, което тя заслужава.”


Баща ми винаги казваше – не можеш да яздиш два коня едновременно. Бих искал да кажа, можеш да направиш всяко нещо, но не всичко. Научи се да бъдеш в настоящето – тук, където си; давай всичко от себе си в нещото, което правиш в момента.


Насоченото действие е сила, това прави разликата между успех и провал.


4. Въображението е могъщо!

„Въображението е всичко. То е предварително представление на нещата, които ще ти се случат в живота. Въображението е по-важно от знанието.”


Използваш ли въображението си всеки ден? Айнщайн е казал, „въображението е по-важно от знанието!” Твоето въображение предварително изгражда бъдещето ти. Айнщайн дори продължава, „Истинският знак на интелигентността не е знанието, а въображението.” Упражняваш ли „мускулите на въображението си” ежедневно, не позволявай нещо толкова мощно, колкото въображението да лежи безучастно.


5. Прави грешки!

„Човек, който никога не е допускал грешки, никога не е опитвал нищо ново.”


Не се страхувай да сгрешиш. Грешката не е провал. Грешките могат да те направят по-добър, по-умен и по-бърз, ако ги използваш по най-добрия начин. Открий силата да допускаш грешки. Казвал съм го и преди, и ще го кажа отново, ако искаш да успееш, утрои количеството на грешките, които допускаш.


6. Живей на момента!

„Никога не мисля за бъдещето – то идва достатъчно бързо.”


Единственият начин правилно да нагласиш бъдещето си е да присъстваш колкото се може повече в „настоящето”.


„Днес” не можеш да промениш вчера или утре, затова от крайна важност е да посветиш всичките си усилия на „точно този момент”. Това е единственото време, което има значение, това е единственото време, което съществува.


7. Създавай ценност!

„Стреми се не да бъдеш успешен, а по-скоро да бъдеш ценен.”


Не губи времето си, опитвайки се да бъдеш преуспял, използвай времето си да създаваш ценност. Ако си ценен, тогава ще привлечеш успеха.


Открий талантите и дарбите, които притежаваш, научи се как да ги използваш по начин, който в най-голяма степен помага на другите.


Работи да бъдеш ценен и успеха ще те настигне.


8. Не очаквай различни резултати!

„Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.”


Не може да продължаваш да правиш едно и също нещо всеки ден и да очакваш да се случи нещо различно. С други думи, не можеш да репетираш едно и също движение по един и същи начин и да очакваш да изглежда различно. За да промениш живота си, ти трябва да се промениш, до такава степен, че да промениш действията си и начина си на мислене, до толкова, че живота ти да се промени.


9. Знанието идва с опита!

„Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опита.”


Знанието идва от опита. Може да обсъждаш една задача, но това ще ти даде само философско разбиране за нея; трябва лично да извършиш задачата за да я „познаваш”. Какъв е урока? Трупай опит! Не губи времето си да се криеш зад теоретична информация, излез и го направи, по този начин ще се сдобиеш с безценно познание.


10. Научи правилата и тогава играй по-добре!

„Трябва да научиш правилата на играта. И чак тогава да играеш по-добре от всеки друг.”


Казано по-простичко, има две неща, които трябва да направиш. Първото нещо, което трябва да направиш е да изучиш правилата на играта, която играеш. Не звучи вълнуващо, но е жизнено важно. Второ, трябва да се посветиш на това да играеш играта по-добре от всеки друг. Ако можеш да направиш тези две неща, успехът ще е твой!


Източник: www.dumblittleman.com, превод: www.konstantinbg.com
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Умението да обичаш

Дон Мигел Руис
Може би никога не сте мислили за това, но на едно или друго ниво, всички ние сме творци. Ние сме творци, тъй като имаме силата да създаваме...
прочети »
 

Тя е...

Тя е Жена. Тя е Майка. Дъщеря. Съпруга. Сестра. Тя...
прочети »
 

Желая ти...

Виктор Юго
Първо ти желая да обичаш и обичайки, също да бъдеш обичан. И ако не е така – бързо да забравиш и след като забравиш – да не таиш...
прочети »
 

Рик Елиас: Три неща, които научих, докато самолета ми се разбиваше

Рик Елиас седял на първия ред на полет 1549, самолета, който се приземил аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк през януари 2009 година. Какво...
прочети »
 

История за притчите

Веднъж множество мъдри притчи се събрали заедно на раздумка, както се случва и при хората. Всяка разказвала себе си, а останалите слушали,...
прочети »
 

10-те заповеди за успех

Ог Мандино
1. Труди се всеки ден, все едно твоят живот зависи от равносметката на труда ти... 2. Научи се, че с...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Тайната на успеха
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Докосни сърцето ми
Интервю с Бог
Не умирай бавно
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Ти си...
Никога
История за любовта
Прости ми
Започни от днес
Мечтите
Следвай мечтите си
Даването е най-добрата комуникация
Любовта
Да постигнеш мир
Ние притежаваме силата!
Истината за неуспеха
Мъдри думи
Същността на успеха
Прости тайни за щастлив живот
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Истински свободен
Въпреки това...
Търсене в Mislite.eu и Интернет »