Рик Елиас: Три неща, които научих, докато самолета ми се разбиваше


Рик Елиас седял на първия ред на полет 1549, самолета, който се приземил аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк през януари 2009 година. Какво преминавало през ума му, докато обречения самолет падал? Той разказва своята история за първи път публично пред ТЕД (ted.com).Представете си една голяма експлозия, докато се издигате на 900 метра. Представете си самолет пълен с дим. Представете си двигател, който трака - трак, трак,-трак, трак, трак, трак... Звучи страшно!

...аз бях на уникално място през този ден. Седях на място 1D. Бях единственият, който можеше да говори със стюардесите, така че ги погледнах веднага и те казаха: "Няма проблем. Вероятно сме ударили някакви птици." Пилотът вече беше обърнал самолета обратно и ние не бяхме толкова надалеч, можехме да видим Манхатън. Две минути по-късно, три неща са случиха по едно и също време. Пилотът изравни самолета с река Хъдсън. Това обикновено не е по маршрута. Той изключи двигателите. Сега представете си, че сте в самолет без звук и пилота казва най-емоционалните думи, които някога съм чувал... той каза: "Подгответе се за сблъсък!" Не трябваше да говоря повече със стюардесата. Можех да видя в очите й - имаше ужас. Животът приключваше. Сега искам да споделя с вас три неща, които научих за себе си през този ден.

Научих, че всичко се променя в един миг. Ние имаме този списък на нещата, които искаме да постигнем, имаме тези неща, които искаме да направим в живота си... и си мислех за всички хора, които исках да достигна, но не можех да го сторя, всички огради, които исках да поправя, всички преживявания, които исках да имам и никога не ги сторих. Като си мислех за това по-късно, ми хрумна една поговорка, която е: "Аз събирам лоши вина." Защото, ако виното е готово и човека е там, аз го отварям. Повече не искам да отлагам нищо в живота. И тази неотложност, тази цел, наистина промени живота ми.

Второто нещо, което научих този ден - и това бе, докато прелитахме над моста Джордж Вашингтон, което не беше много нависоко - мислех си за... уау, наистина чувствах истинско съжаление. Бях живял добър живот. В моята собствена човечност и грешки се опитвах да стана по-добър във всичко, което опитвах. Но в моята човечност също позволявах на егото ми да взема превес. И съжалявах за времето, което изгубих за неща, които нямаха значение с хора, които бяха от значение. И си мислех за взаимоотношенията с жена ми, с моите приятели, с хората. И после, докато размишлявах над това реших да премахна негативната енергия от живота си. Това не е съвършено, но е много по-добре. Не съм се карал с жена си от две години. Чувството е страхотно. Повече не се опитвам да бъда прав - избирам да бъда щастлив.

Третото нещо, което научих - и то бе, докато вътрешния ми часовник започваше да отброява: "15, 14, 13". Можехме да видим водата пред нас и си казвах: "Моля те, гръмни." Не исках това нещо да се разбие на 20 парчета, както сте виждали в документалните филми. И докато падахме, имах чувството, че да умреш не е страшно. Като че ли се подготвяме за това през целия си живот. Но беше много тъжно. Не исках да си замина, аз обичам живота си. И тази тъга наистина се изрази в една мисъл, която бе, че желаех само едно нещо, исках само да видя как децата ми порастват.

Около месец по-късно, бях на представление на дъщеря ми - първокласничка, с не много голям артистичен талант... все още. Тресях се и плачех като малко дете. И това беше целия смисъл в света за мен. В този момент осъзнах чрез свързване на тези две неща, че единственото нещо, което има значение в живота ми бе да съм страхотен баща. Преди всичко, най-вече, единствената цел в живота ми бе да бъда добър баща. Бях дарен с чудото, да не умра през този ден. Бях дарен с още един подарък, който бе, че можех да погледна в бъдещето и да се върна, и да живея по различен начин.

Предизвиквам ви, да си представите същото нещо да се случи на вашия самолет - дано все пак не се случи - но представете си... Как бихте се променили? Какво бихте направили, което чакате да се свърши, защото си мислите, че ще бъдете тук вечно? Как бихте променили взаимоотношенията си и отрицателната енергия в тях? И най-вече, дали сте най-добрите родители, които можете да бъдете?

Източник: www.ted.com, превод: Антон Хиков, ревю: Дарина Стоянова
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Кои са седемте чудеса на света?

В едно училище учениците изучавали седемте чудеса на света. В края на урока им било зададено упражнение да направят списък на това, което...
прочети »
 

Пари назаем – дзен притча за характера на хората

Един ден Лао Ван решил да определи характера на своите приятели. За тази цел им задал следния въпрос: - Как се отнасяте към онзи, който ви...
прочети »
 

За вярата на един учен...

Алберт Айнщайн
Университетски професор задал следния въпрос на своите студенти: - Всичко ли, което съществува, е създадено от Бога? Един студент се...
прочети »
 

Мъдрият просяк - Индийска народна приказка

Живял някога в едно село беден човек, който всеки ден неуморно обикалял околните села да проси милостиня. Така след време събрал много...
прочети »
 

7 вътрешни нагласи, които ни правят привлекателни

Истински силното излъчване се дължи на много повече от физически форми, стил, гардероб, подход в общуването и видимо за очите. Имаме...
прочети »
 

Живей днес... и винаги гледай към утрешния ден

Приемай нещата и хората сериозно… и не оставяй нищо сериозно да те тормози за дълго. Винаги помни… и...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Интервю с Бог
Прости тайни за щастлив живот
Прости ми
Докосни сърцето ми
Никога
Бъди благословен
Даването е най-добрата комуникация
Да постигнеш мир
Да простиш
Бъди най-доброто, което можеш
Ние притежаваме силата!
Придържай се към...
Истински свободен
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Същността на успеха
Мечтите
Въпреки това...
История за любовта
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Мъдри думи
Истината за неуспеха
Без стъклени покриви - просто синьо небе
Не умирай бавно
Любовта
Търсене в Mislite.eu и Интернет »