Уроци за живота

Автор: Марк Твен


1. Спри да се тревожиш

"Мислил съм си за доста ужасни неща през живота си, повечето, от които никога не се случиха."

Ние кръжим около живота си, мислейки за събития, които никога няма да се случат. Притесняваме се, ужасяваме се, страхуваме се за неща, които никога не са се случили и вероятно никога няма да се случат. Нашите умове са извън контрол.
Главите ни са пълни с негативни мисли, които нямат нищо общо с действителността, дори да си мислите че имат! Премахването на лошите мисли е възможно. Не е никак лесно, но си струва усилието.


2. Майната ѝ на сигурността!

"След 20 години ще бъдете по разочарован от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте направили. Така че вдигнете котвата! Отплавайте далеч от безопасното пристанище. Хванете попътния вятър с вашите платна. Не се страхувайте! Изследвайте! Мечтайте! Откривайте!"

Искаме безопасност. Искаме да бъдем сигурни, но най-добрия опит в нашия живот, който можем да придобием, е когато се откажем от тези понятия като сигурност и безопасност. Да тръгнем в посоката на това, което наистина искаме, независимо дали се чувстваме в безопасност или не!
Често се борим с това сами. Резултатът почти винаги е да спрем да правим това, което сме започнали, тъй като не се чувстваме сигурни. Познато ти е, нали? Тревожим се твърде много за бъдещето!
В действителност ние не можем да знаем какво ще ни донесе бъдещето. Дори и да имаме милиони в банката, още утре можем да ги загубим. Дори и най-богатите хора на света не могат да бъдат сигурни, какво остава за нас…


3. Повтаряш ли лошите случки в главата си отново и отново?

"Когато хората не ни уважават, сме рязко обидени."

Представи си, че нещо негативно ти се е случило. Може би някой е казал нещо за теб, за което ти мислиш, че е напълно грешно!
Задай си въпрос - колко често в действителност ти си повтаряш наум отново и отново това, което се е случило, след като всичко всъщност е свършило? Колко често се тормозиш по този брутален начин?
Ние не уважаваме себе си, повтаряйки лошите мисли и чувства от минали събития. Това ни кара да се чувстваме зле и се отразява и на околните.


4. Опрости нещата, раздели ги на малки части

"Тайната да вземеш това, което искаш, е просто да започнеш, да стартираш. Тайната да стартираш и да се подготвиш добре, е да пречупиш, да нарушиш комплексите си, да разделиш големите задачи на по-малки управляеми задачи и след това да започнеш от първата."

Да вървиш след мечтите си може да те накара да се чувстваш така, все едно трябва да изпълниш някаква огромна, непосилна задача, но това е, защото се опитваш да визуализирате нещо в главата, което не може да бъде визуализирано, защото е прекалено голямо, огромно е.
Ако искате да отивате все по надалеч по пътя към успеха пречупете нещата, смалете ги, опростете ги, за да можете да си ги представите много по-лесно. И след това просто ги направете…


5. Когато сте ядосани…

"Когато сте ядосани, бройтe до 4. Когато сте много ядосани, пратете всичко по дяволите."

Това е един добър и забавен цитат от Марк Твен наистина, но в същото време той ни изпраща съобщение да не вземаме решения, когато сме ядосани. Хората изглупяват, когато са гневни, това е истината. В повечето случаи единственото, което могат да си причинят да решават проблеми в ядосано състояние е да си създадат още повече проблеми в живота си.
Следващият път, когато сте разгневени за нещо, бройте до 4 или още по-добре до 10, поемете дълбоко въздух и се успокойте.


6. Заслужил си, а не си го получил…?

"Не обикаляй наоколо заявявайки, че светът ти дължи добър живот. Светът не ти дължи нищо. Той беше тук първи."

Имал ли си някога чувството, че заслужаваш нещо, но не го получаваш? Знам, че със сигурност си имал такива моменти. Аз ги имам постоянно.
Тази мисъл не ни прави никак добра услуга за съжаление. Дори и да мислим, че сме достойни да получим каквото и да е и въпреки това не го получаваме.
Това усещане ни държи настрана, вместо да ни движи напред. И какво ако нещата не се наредят перфектно? Можете да ги редактирате и да продължите да вървите!
Кой знае, може би това временно отстъпление, няма да е крачка назад, а напротив. Отрицателните събития в живота ни имат склонността да се превръщат в положителни понякога!


7. Кураж

"Куражът е съпротивата на страха, неговата устойчивост, майсторството на страха, а не липсата на страх."

Успешните хора не са безстрашни. Никой не е! Лесно е да се смята, че ако се отървеш от страховете си, всичко ще се оправи току така, но това е само извинение, за да не започнеш.
Винаги ще има поне капчица страх, когато се гмуркаш в неизвестното. Не се оставяй това да те спре, а използвай страха като гориво, което да те движи напред към успеха!
 
Изпращайте ваши любими текстове, разкази, истории и др. на email адрес martin@mislite.eu или в страницата на Mislite.eu във Facebook и те ще бъдат публикувани в сайта.

Още истории, разкази, притчи »

Татко забравя

Слушай, синко: казвам това, докато ти спиш, едната ти ръчичка е свита под бузата, а русите къдрици са залепнали на влажното ти челце....
прочети »
 

10 истини, които ще научите, преди да откриете щастието

Всички се опитваме да намерим своя път. Искаме да открием дарбите си и да ги изявим пълноценно в света, и се надяваме по пътя да намерим...
прочети »
 

Трите врати на мъдростта

Един цар имал един единствен син – смел, сръчен и умен. Когато младият принц завършил учението си, баща му го пратил при един стар мъдрец...
прочети »
 

Важни житейски уроци, устояли на изпитанието на времето

Реджина Брет не е знаела кога точно ще се случи, но е била наясно с факта, че животът ѝ може много скоро да приключи. Диагностицират я...
прочети »
 

Кой е най-щастливият човек на света

„Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми, а този, който се научава да живее с неща – далеч не идеални“. Група...
прочети »
 

Езоп: басни

Езоп
1. ЛЪВИЦАТА Лисицата се присмяла на лъвицата, че през цял живот ражда само едно. Лъвицата отговорила: „Едно, но...
прочети »
 
Автори »
Флаш презентации »
Докосни сърцето ми
Придържай се към...
Най-великата реч
Истински свободен
Бъди най-доброто, което можеш
Ние притежаваме силата!
Ти си...
Даването е най-добрата комуникация
Да простиш
Бъди щастлив, бъди верен на себе си!
Интервю с Бог
Да постигнеш мир
Любовта
Житейски уроци
Някой каза ли ти, че си истински обичан?
Прости ми
Въпреки това...
Никога
Следвай мечтите си
Започни от днес
Не умирай бавно
История за любовта
Мъдри думи
Бъди благословен
Търсене в Mislite.eu и Интернет »